vineri, august 28, 2009

Fericirea ne`o facem singuri!


N`o s`o dau in filosofie acum ca nici nu ma prea pricep si nici nu am chef...o fi fericirea asta o notziune abstracta,dar ea se hraneste din lucruri concrete dom`le:D Stii ce`am observat? Ca atunci cand invoc fericirea,cand mi`o doresc cu disperare nu vine nici de`a naibii...si cand stau asa teleleica..pac...apare fericirea:>
Fericirea este precum pisica, dacă încerci să o ademeneşti sau să o chemi, te va evita cu îndârjire; nu va veni niciodată. Dar dacă nu îi acorzi nici un pic de atenţie şi iţi vezi de treabă, o veţi găsi frecându-se de picioarele tale şi sărindu-ţi in poală.[W.Benett]
Da` cum sa faci sa n`o doresti? Cand noi stam la panda mereu...Fericirea asta nu`i o chestie stabila..ai prins`o si gata ..ramai cu ea. Nu,nu...ca daca ar fi asa ne`am inarma cu totii cu o pusca si cand apare :BooM! Fericirea vine,pleaca...exista doar stropi de fericire...Nu trebuie sa asteptam sa ne izbeasca in frunte doamna Fericire...ea se naste din lucruri marunte.
Sa incercam,deci,sa facem lucrurile care ne fac pe noi fericiti...sa iubim si sa primim iubire,sa zambim cu incredere,sa ne bucuram de fiecare rasarit de soare,de fiecare zi noua ...sa ne bucuram de fiecare clipa ca si cand ar fi ultima...nu degeaba de indemna si Horatius...Carpe diem si iar Carpe diem! Si iar revin la o chestie..ca sa fi fericit trebuie sa fi impacat cu tine insutzi pentru ca
fericirea este o recompensă a faptelor noastre bune şi lăudabile...Rericirea n`o construim singuri ca si nororcul. De noi depinde fericirea asta...

Gelozia bat`o vina !


Gelozia este un lucru teribil; seamănă cu iubirea, dar e contrariul ei; nu vrea binele obiectului iubit, ci dependenţa lui şi triumful asupra lui. Iubirea este uitarea de sine; gelozia este forma cea mai pasionată a egoismului, exaltarea eu-lui, despot, exigent, vanitos, care nu poate să se uite şi să se subordoneze.

De cate ori nu ne`am simtit napaditi de ganduri rele :oare unde e ,cu cine e,ce face,de ce nu suna,de ce nu raspunde...v`atzi gandit vreodata cata energie pierdem noi cu toate framantarile astea stupide ?In mintea unui om gelos iau nastere o multime de scenarii de multe ori fara fundament.Gelozia nu este altceva decat un cancer mental,te imolnaveste,te distruge lent,iti ia mintzile . Cand esti gelos nu gandesti,esti cuprins de nenumaratzi demoni launtrici si nu itzi dai seama ca nu faci altceva decat sa indepartezi persoana iubita. Se spune ca gelozia este fiica iubirii pe care,de cele mai multe, ori o ucide cu veninul ei. E adevarat ca daca nu esti un pic gelos celalalt te poate cataloga drept indiferent...si pe undeva sunt si eu de acord cu asta. Gelozia aia nebuna,neinfranata...nu face altceva decat sa distruga dragostea,e venin curat...de cate ori nu ne`am certat,nu ne`am despartzit de cei pe care ii iubeam din cauza acestei gelozii exagerate?Ii facem rau celui de langa noi,dar cel mai mult rau ni`l facem noua...noi avem cel mai mult de suferit,noi pierdem in final ceea ce iubim cel mai mult,pentru ca ,evident,nimanui nu i`ar placea sa stea langa un om in mintea caruia se nasc tot felul de scenarii,care mai de care mai intortocheate. Hai sa citim si sfatul unui medic :

Gelozia ocazionala este absolut naturala si ajuta la mentinerea relatiei. Dar daca devine intensa si irationala poate fi foarte distructiva. Invata cum sa o infrunti daca tu esti jumatatea geloasa a cuplului si cum sa o eviti daca partenerul tau este gelos.
Cum iti protejeaza gelozia relatia?
In relatiile in care gelozia apare ocazional, la un nivel scazut, aceasta le aminteste celor doi sa se aprecieze unul pe celalalt si sa realizeze ca partenerul nu va ramane intotdeauna acolo, absolut indiferent de orice circumstante. Ii incurajeaza sa se respecte si sa faca un efort constant de a-l face pe celalalt sa se simta pretuit.

Gelozia amplifica emotiile, facand dragostea mai puternica si sexul mai pasional. In “doze” mici poate fi o forta pozitiva intr-o relatie. Dar cand este intensa si irationala, rezultatul este cu totul altul.

Cum dauneaza gelozia relatiei tale?
Uneori sentimentele de gelozie pot scapa de sub control. De exemplu, cand un barbat face o scena jenanta la o petrecere pentru ca sotia sa a accepta sa danseze cu un vechi prieten sau cand o femeie este coplesita de gelozie pentru ca sotul sau are o intalnire de afaceri cu o alta femeie.

Astfel de reactii pun o presiune foarte mare asupra relatiei, facandu-l pe celalalt partener sa aiba impresia ca fiecare actiune a sa poate avea ca efect o criza de gelozie. Partenerul gelos, de obicei constient de problema, oscileaza intre autoinvinuire si justificarea reactiilor sale.

Daca tu esti geloasa...
Depasirea geloziei necesita timp si multa munca. Daca esti de parere ca gelozia excesiva pe care o resimti acum poate avea radacini in copilaria ta (unul dintre parinti a avut o aventura, parintii au divortat, etc.), cel mai bine ar fi sa apelezi la un specialist care sa te ajute sa treci peste aceste probleme. Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru tine:

Cerceteaza riguros realitatea – priveste cu atentie acele lucruri care iti declanseaza gelozia si intreaba-te cat de reale sunt. Ce dovezi ai ca relatia ta este in pericol? Inrautateste comportamentul tau si mai mult situatia?

Monologul pozitiv – cand simti ca incepi sa devi geloasa, aminteste-ti ca partenerul tau te iubeste, iti este devotat si te respecta. Spune-ti ca esti o persoana care merita sa fie iubita si ca nu se intampla nimic care sa-ti puna relatia in pericol.

Cere confirmare – una dintre cele mai bune metode de a infrunta gelozia este aceea de a-ti ruga partenerul sa-ti confirme fidelitatea sa. Nu fii insistenta sau cicalitoare, ci mai degraba impartaseste-i insecuritatea ta si roaga-l sa te ajute sa o depasesti.

Viata alaturi de un partener gelos
A avea un partener gelos poate fi extrem de epuizant. Iata cateva idei care te pot ajuta:

Gandeste problema dintr-o alta perspectiva – aminteste-ti ca gelozia este un semn de iubire. Daca iubitul tau nu ar aprecia relatia voastra, nu ati avea aceasta problema. In loc sa devi defensiva, incearca sa fii intelegatoare.

Verifica-ti comportamentul – daca stii ca un anumit tip de comportament declanseaza gelozia partenerului tau, schimba-l daca poti, cel putin pana cand problema este depasita. Ai grija sa respecti anumite conventii pe care le-ati facut, dar evita sa faci promisiuni care sunt greu de respectat, precum ca vei putea fi tot timpul contactata.

Sporeste-i increderea partenerului tau – nu rata nici o oportunitate de a-i spune iubitului tau cat de mult il iubesti si ca nu iti doresti sa fii alaturi de o alta persoana. Fa-i multe complimente si discutati despre viitorul vostru impreuna.

Nu face compromisuri distructive – indiferent de cat de mult iti doresti ca partenerul tau sa nu mai fie gelos, nu trebuie sa accepti lucruri care sa iti puna in pericol liberatatea si intimitatea. Nu accepta sa fii tot timpul controlata sau sa ti se impuna ce sa faci: cu cine poti vorbi si cu cine nu, unde poti merge si unde nu, etc.